Projekteringsledelse anno 2020

Ved transformationen af Fisketorvet får vi demonstreret en tilgang til projekteringsledelse, hvor de digitale værktøjer og tværfaglig koordinering står i centrum.

Det skorter ikke på ambitioner for den kommende forvandling af Fisketorvet. Ombygning af butikscenteret skal bl.a. skabe plads til et større restaurantområde, samtidig med at centeret udvides med en ny kontorbygning og et nyt hotel langs Kalvebod Brygge.

På linje med det eksisterende center skal den samlede udbygning bæredygtighedscertificeres via BREEAM, hvilket er en af vores mange opgaver på projektet, som kræver fokus på en stærk tværfaglig koordinering hos projekteringsledelsen:

Lejere i retailbranchen har deres største indtjening på bestemte tider af året, hvorfor om- og udbygning af et butikscenter i drift stiller ekstra store krav til planlægning og koordinering af udførelsen. Ikke bare i forhold til tid, men i særdeleshed også i forhold til at mindske de gener, lejerne kommer til at opleve.
Simon Chresten Dencker
Simon Chresten DenckerKompetencechef
Projektledelse

Mange eksterne hensyn
Fisketorvet har en yderst central placering, hvilket øger mængden af interessenter. Radius har et hovedtracé ind til København på byggegrunden, ligesom HOFOR har fjernvarmeledninger liggende i et areal, der nu er eksproprieret i forbindelse med metrobyggeriet. Sammen med de øvrige 15 ledningsejere, som har ledninger på grunden, skal disse koordineres ind i projektet og planlægningen af udførelsen. Yderligere er en del af udvidelsen placeret oven på den kommende metrostation Havneholmen, hvilket igen stiller helt særlige krav til projekteringsledelsen, påpeger Simon Chresten Dencker:

Råhuset til det nye kontorbyggeri skal således være færdigt inden en bestemt dato, hvis ikke muligheden for at bygge skal gå helt tabt. Det kræver, vi er omstillingsparate, og at vi sikrer, at bygherrebeslutninger tages rettidigt.

En samlet digital platform
Det er ikke nogen tilfældighed, at projekteringslederen ofte portrætteres som dirigent, og på Fisketorvet kan man med rette tale om et helt symfoniorkester. Der er dog den afgørende forskel, at partituret aldrig ligger fast, og der konstant må tages højde for variationer og improvisation.

Her kommer en detaljeret BIM-model ind i billedet. En model, vi har skabt ved at konvertere gamle 2D‑tegninger af Fisketorvet til 3D. Fællesmodellen er udarbejdet i Revizto, der kan trække information direkte fra Revit og Tekla med få justeringer. Revizto kan tilmed integrere de 2D-tegninger, visse discipliner benytter.

Fisketorvet – Copenhagen Mall
Bygherre Unibail-Rodamco-Westfield
Arkitekt Schmidt Hammer Lassen Architects

Vi har alle fag repræsenteret i en samlet model, der samtidig kan håndtere issues. Det vil sige de kommentarer og spørgsmål, der må være til de enkelte detaljer. Når vi kun har én kommunikationsplatform, får vi reduceret de utallige mailkorrespondancer, hvor information nemt går tabt, og bygherre kan derfor langt hurtigere og mere effektivt træffe sine beslutninger rettidigt, udtaler Simon.

Centrale aspekter som tid og økonomi har også en plads i modellen:

Førhen måtte man lave en mindre tegneserie for at vise nedrivningstakten. I dag kan vi nemt lave en video ud fra vores model. Det er hurtigere, smartere og mere illustrativt. Derudover kan vores Cost Management-team trække alle nødvendige informationer ud af modellen, udtaler Simon.

Projekteringsledelse i forandring
Set i lyset af kompleksiteten på projektet består projekteringsledelsen af et helt team:

Tidligere var det i højere grad en énmandspræstation. Men i dag er der så mange ansvarsområder, at én person ikke kan dække dem alle, og man er derfor nødt til at betragte det som en samlet team effort. Dette afspejler også den øgede kompleksitet, der kendetegner nutidens byggerier.
Christian Elkjær Tind Nielsen
Christian Elkjær Tind Nielsen Afdelingsleder
Bygherrerådgivning
Private Kunder

Fisketorvet genskabt i 3D

Shoppingcenteret er under forvandling, og i den forbindelse er 20 år gammel information nu blevet revitaliseret i den virtuelle verden.